Verhaal van een 17-jarig emigrantenkind


 
image

Mijn naam is Floris Thomas Jaap Verbeek, ik ben 17 jaar en ik woon in Nieuw Zeeland.
Emigreren naar Nieuw Zeeland was een grote stap om te nemen als een 13 jarige, maar het zeker waard. Ik heb er absoluut geen spijt van dat mijn ouders naar NZ verhuisden want het leven hier als tiener is hartstikke tof.

Het leven als een Nieuw Zeelandse tiener begint met vroeg wakker worden in de ochtend, om de schoolbus te pakken die voor je huis stopt (zoals bij ons dus). Tenminste, als je een eindje van de stad woont zoals wij bijvoorbeeld.
Samen met andere kinderen die op dezelfde weg wonen word je naar school gebracht waar je mixt met je vriendenkring die je meestal maakt op dag 1.
In Nieuw Zeeland zijn mensen erg vriendelijk en daardoor maak je ook op school heel snel vrienden.
Ze vinden het ook niet gek als je een beetje anders praat en ze helpen je graag met Engels in het begin.
Je hebt op het College een enorme keuze uit vakken die je veel mogelijkheden bieden tot verdere opleiding in de toekomst.

Communiceren was een van de belangrijkste dingen die ik moest leren toen ik hier aankwam, want alle Kiwi's spreken Engels.
Dat lijkt misschien een lange tijd te duren maar het duurt eigenlijk maar twee of drie maanden. Als je het eenmaal onder de knie heb, zit je goed.

Je maakt dus al snel vrienden: niet alleen van je eigen jaar of leeftijd, maar ook andere jaar levels.
De College is verdeeld in Houses, dat zijn teams van de school waar je ieder jaar inzit totdat je College verlaat.
Alle studenten van de College zijn verdeelt onder deze houses, die normaliter zijn vernoemt naar Nieuw Zeelandse geschiedenis personen.
Kaitaia College heeft Houses, die vernoemt zijn naar oorlogshelden, oa: Ngarimu, Buck, Miller, en McMahon. Deze Houses zijn elk ook nog eens verdeelt in Housegroups, wat groepjes zijn van studenten.
Ik zit in Ngarimu, en mijn Housegroep is Ngarimu 1. Er zijn veertig verschillende Housegroups in Kaitaia College, die elk een leerkracht hebben en ongeveer vijftien studenten.
Je zit in deze 'groups' iedere ochtend, waar je samen werkt met andere studenten van verschillende jaar levels.

Vorige keer was er een Athletics Day (Sport Dag) georganiseerd, waar de huizen strijden voor de eerste plaats. En Ngarimu had de parade gewonnen, dat is waar je alle toeters en bellen uittrekt om te laten zien wie de beste House heeft!
Er zijn ook nog meerdere competities, zoals touw trekken, hardlopen, rugby, hockey, basketbal, en zwemmen.

Elke school in NZ heeft uitgebreide sport fasciliteiten zoals rugby velden, cricket veld, tennisbanen en vaak ook een eigen zwembad.
Ook kun je van school uit een heleboel sporten proberen zoals abseilen of kayakken.
Maar er zijn ook meerdere evenementen op school behalve House competities. Nu en dan zijn er excursies voor de Form 7 studenten (meer informatie over school systeem kan gevonden worden onder het onderwerp "Onderwijs in NZ"), waar de studenten vertrekken voor een weekend om de Universiteiten in de regio af te reizen.
Dit bied een inzicht in de toekomst als je College verlaat.

Er zijn ook veel excursies voor vakken, met als voorbeeld een trip naar Ahipara voor Form 6 Biologie, om zeedieren op rotsen te onderzoeken.
Je hebt veel plezier in je schoolwerk en ook buiten school om bijvoorbeeld deel te nemen in de Kapa Haka groep, de school band of het Rugby team, en zelf de Debating groep.
Je hebt hier veel keuze om je eigen interesses uit te breiden. Ik deed mee in Form 6 aan de Lion Business Experience programma, waar we samen werkten om een product te ontwerpen en te verkopen (en op de eerste plaats te eindigen!).

Ook doen alle scholen aan kunst, muziek en drama en heb ik meegedaan aan diverse theater-producties, heel leuk om te doen!
Maar ook buiten school is er ook veel te doen. Het is heerlijk om in zee te zwemmen, onder de blauwe lucht van het warme North Island.
Maar aan het strand wonen is niet de enige optie; je kan in de natuur wonen aan een 'metal road', waar je huis is omringt door bos en dieren.
Dat is toevallig waar ik woon. Het ligt er maar aan wat je ouders kiezen natuurlijk. Ook de steden in NZ zijn mooi en bijna iedereen heeft een vrij groot huis met een tuin.

En je laat helemaal niets achter je hoor! Familie en vrienden in Nederland zijn maar een chat of een telefoontje ver en de prachtige omgeving staat met hoofd en schouders boven het natte, platte Nederland.
Je kunt in de middag lekker rondhangen met je vrienden of sporten, feesten in het weekend misschien, of je reist de omgeving af en kijken naar al die mooie dingen die NZ te bieden heeft. Kom gewoon eens kijken, want je weet niet wat je mist!

Floris Verbeek,
Kaitaia College Student
17 Jaar

Oktober 2016

Floris is inmiddels 30 en is Cum Laude afgestudeert in Computer Science (Bachelor degree with Honors) in Dunedin - Otago University.
Floris won diverse scholarships, waaronder van RSA ($6000), en Apple, dat hem in staat stelde om conferenties bij te wonen in Australia en USA (met Steve Jobs). Floris woont en werkt, als iOS Developer en Manager bij Sush Mobile, in Wellington.
Wie contact wil leggen met Floris kan dat doen via zijn WEBSITE

Janneke (de trotse moeder van Floris)