Een huis huren in Nieuw Zeeland


 
image

Wanneer u pas in NZ bent aangekomen dan is het een goed idee om eerst een tijdje te huren terwijl u besluit waar u voor langer wil gaan wonen.
Omdat veel mensen een eigen hebben in NZ is het aantal huurwoningen niet zo groot als in de meeste ontwikkelde landen.

Prijzen en kwaliteit varieren en het is altijd aan te raden om een huis eerst te gaan bezichtigen voodat u een huurovereenkomst tekent, dit word Tenancy Agreement of Lease genoemd.
Ga niet blind af op een goede eerste indruk - bekijk alles vooral goed.
In sommige delen van NZ kan het koud zijn en huizen die niet volop zon krijgen hebben vaak problemen met vocht gedurende de wintermaanden.
Belangrijk: de zonkant in Nieuw Zeeland is de noordkant!

Andere factoren, zoals wegen en openbaar vervoer dichtbij, winkels en scholen maar ook de sfeer van de wijk dienen te worden bekeken.

De meeste huurhuizen zijn ongemeubileerd, behalve dan dat zij een functionele keuken hebben met fornuis of oven en kookplaat, en er zijn altijd gordijnen en vloerbedekking.
Een huisbaas hoeft niet voor verwarming te zorgen, daar dient u zelf voor te zorgen door b.v. elektrische kachels te kopen.

De vraag naar goede kwaliteit huurhuizen is groot. Het kan soms even duren voordat u een geschikt huis hebt gevonden en wanneer het zover is zult u snel uw keuze moeten maken

Kranten hebben 'to let' advertenties, speciaal op Woensdag en Zaterdag, een goede plaats om te beginnen met zoeken, en veel makelaars hebben ook een huurhuizen- portefeuille.
Prijzen van huurhuizen varieren per regio, stad en wijk; zo kost een gemiddeld 3 slaapkamer huis in Auckland tussen $400 en $550 per week, in Wellington rond de $380 per week, in Christchurch ca. $320 per week en in de rest van NZ tussen $250 en $300 per week.

Wanneer u buiten de zomervakantie in NZ aankomt dan kunt u vakantiehuizen te huur vinden en de meesten daarvan zijn volledig gemeubileerd, wat een goede optie kan zijn wanneer uw spullen nog in de container onderweg zijn.

Huiseigenaren die een huis verhuren (landlords) vragen vaak om referenties; indien moegelijk, brengt u een (vertaalde) referentie mee wanneer u in Nederland ook huurde.

De meeste huiseigenaren vragen een waarborgsom (bond), die meestal gelijk staat aan 2 of 4 weken huur. U ontvangt dan een Bond Lodgement Form dat u beiden dient te ondertekenen. De waarborgsom word dan in deposito gezet bij de Tenancy Services Centre binnen 23 werkdagen na ontvangst. U ontvangt beiden een kwitantie.

De waarborgsom krijgt u weer terug mits u het huis weer netjes achterlaat. Na inspectie door de landlord, en wanneer het huis in goede staat is bevonden, dan vult u een Bond Refund Form in, getekend door u en door de landlord en u stuurt dit naar de Tenancy Services Centre. Wanneer geen overeenkomst met de landlord mogelijk is, neemt u dan contact op met de Tenancy Services.

Als laatste: Nederlandse huurders zijn gewend om hun huurhuis zelf op te knappen, te verven of te behangen, of er een nieuwe keuken in te laten zetten. Dat is in NZ niet gebruikelijk en ook niet aan te raden omdat het niet vaststaat hoe lang u dit huis zou kunnen huren. De huiseigenaar heeft altijd het recht om de huur op te zeggen wanneer hij/zij zelf of directe familie het huis zou willen bewonen. Ook kan een huurhuis worden verkocht aan iemand anders die er heel eigen plannen mee heeft.