Een rode kater verhuist naar Nieuw Zeeland


 
image

Voor diegenen die hun huisdier mee willen nemen is de onderstaande informatie wellicht nuttig.

Deze informatie van is van Juli 2004; houdt er rekening mee dat regels en eisen kunnen veranderen en lees daarom altijd goed alle relevante formulieren.


Het onderstaande verhaal gaat over wat er nodig was om een rode kater mee te nemen naar Nieuw Zeeland maar kan ook gelden voor een hond al zijn er voor honden andere testen noodzakelijk, maar de procedure is in grote lijnen hetzelfde.

Het begin:

Minimaal 6 maanden (iets meer tijd is beter) maar niet langer dan 12 maanden voor het geplande vertrek naar Nieuw Zeeland met de kat naar de dierenarts voor de eerste Rabies-enting (Booster Enting) en het inbrengen van de microchip. Het nummer van de microchip dient op alle officiele formulieren te worden vermeld.

De eerste Rabies bloedtest anti body count (IU) dient plaats te vinden minstens 6 maanden voor vertrek maar niet meer dan 1 jaar voor vertrek door het Pasteur Instituut in Brussel.
De 2de Rabies-bloedtest dient plaats te vinden binnen 30 dagen voor vertrek; indien de antibody count van 1ste test niet toereikend was, dan weer een Booster-Enting laten geven.

De kat moet minimaal 9 maanden oud zijn en mag niet minder dan 42 dagen drachtig zijn bij aankomst in Nieuw Zeeland.

Boekingen:

Boek ruim van te voren de quarantaine faciliteit, in ons geval was dat Qualified Pet Service bij Auckland.
Met de bevestiging van de boeking ontvang je 4 formulieren waarmee je bij MAF (Ministry of Agriculture & Forestry) de import permit kunt aanvragen, (dus pas NADAT je de quarantaine faciliteit hebt geboekt!) met daarbij ingesloten de resultaten van de 1ste Rabies antibody count plus een verklaring in het Engels van uw dierenarts waar alle data van het dier, het microchip nummer, data van de eigenaar van het dier plus de datum van het 1ste bloedmonster van de Rabies test op vermeld staan.

Wanneer u een hond of kat wil meenemen naar New Zealand dan kan Overseas Pet Migration Services u helpen met alles wat er komt kijken om een huisdier mee te laten verhuizen, ook het vervoer. Neem eens een kijkje op de website, Petmigration.nl.

image Rakker logeerde bij

Qualified Pet Services Ltd

150 Airfield Road
Takanini
RD 2 Papakura
AUCKLAND
Ph/Fax +64 9 299 9539


Deze faciliteit word gerund door Raymond Cheung. Zijn medewerkers zijn behulpzaam als u vragen hebt over quarantaine faciliteiten. Het bedrijf kent 36 kennels en 8 units voor katten in de quarantaine afdeling. Omdat maar beperkte ruimte beschikbaar is, dient u uw huisdier zo'n 6 maanden van te voren te boeken. U krijgt geen bevestiging van de boeking todat u de boekingskosten hebt voldaan.
De duur van een verblijf in deze faciliteit word bepaald door MAF. Eigenaars worden aangemoedigd hun huisdier te bezoeken, wel na afspraak.
Voor meer details, kijk op hun website

Een lijst van alle quarantaine faciliteiten kunt u vinden op DEZE PAGINA.

Alle MAF-formulieren zijn te downloaden van de website van MAF.

De laatste loodjes:

Houdt rekening met de tijd die het kan kosten voordat de u de uitslag hebt van bepaaldetesten zoals de faecalien tests en de Rabies antibody count door het Pasteur Instituut.
Bij tijdgebrek accepteert MAF ook een fax van het Pasteur Instituut met daarop het test resultaat.

Bij vragen, bel de VWA/RRV-Kring in uw regio; uw dierenarts kan u aan het adres/telefoonnummer helpen (De RVV-Kring in Leiden weet heel veel over de procedure).
De RVV-Kring controleert de kat, de microchip en legaliseert alle papieren; daarna gaan alle papieren naar de vervoerder op de dag van vertrek, met de kat uiteraard.

VWA/RVV
Kring West
Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht
Bezoekadres: Schipholweg 9-11, 2316 XB Leiden
Postadres: Postbus 19, 2300 AA Leiden

Telefoon (071) 408 30 00
Fax (071) 408 30 01
E-mail: rvv.kring.west@vwa.nl

Wij hebben destijds gekozen voor EXEL, nu VCK, voor het vervoer van de kat; u kunt contact opnemen (circa 1 maand voor het geplande vertrek) met: VCK, animals.air@vcklogistics.nl voor een gratis offerte voor het vervoer van uw dier naar New Zealand met alles wat daarbij hoort, VCK regelt alles.

De dierenarts van de RVV-Kring op Schiphol doet de laatste keuring en checked de papieren, pas daarna kan de kat boarden en begint de reis.

Niet iedere dierenarts heeft te maken gehad met een dier wat naar NZ vertrok; onze ervaring is dat vooral de RVV-Kring in Leiden zeer goed weet hoe het allemaal moet dus vraag raad als iets niet duidelijk lijkt.

Wij wensen uw huisdier een goede reis naar Nieuw Zeeland toe!

image


12 Augustus 2005:

Onze Rakker is vredig ingeslapen na een korte periode van niet meer willen eten en veel slapen.

Zijn zwanenzang was de succesvolle vangst van een mus een paar weken voor zijn dood, de eerste en enige vogel die hij ooit gevangen heeft in zijn lange leven en hoe hij dat heeft klaargespeeld zal altijd een raadsel blijven.

Rakker kwam bij ons wonen, met zijn 2 broertjes Doerak en Rode Frits, in de lente van '88 en heeft diverse kinderen geboren zien worden, diverse verhuizingen meegemaakt waaronder die naar Nieuw Zeeland en hij was en bleef de lieve, trouwe en een tikje dikke vriend die hij altijd geweest was.

Voor Rakker, Doerak en Rode Frits, Yin en Frits, Jespah, Hardy, Pucky, Kedi, Prahna, Kater, Cera, Poesum en Notje, Harry, Dicky, Balou, Fitz en Dexter, die hun leven zo vreugdevol met ons hebben gedeeld maar er nu niet meer zijn, het mooie gedicht van Algernon Charles Swinburne:

Stately, kindly, lordly friend,
Condescend
Here to sit by me, and turn
Glorious eyes that smile and burn,
Golden eyes, love's lustrous meed,
On the golden page I read.

All your wondrous wealth of hair,
Dark and fair,
Silken-shaggy, soft and bright
As the clouds and beams of night,
Pays my reverent hand's caress
Back with friendlier gentleness.

Dogs may fawn on all and some
As they come;
You, a friend of loftier mind,
Answer friends alone in kind.
Just your foot upon my hand
Softly bids it understand.