Nieuw Zeelandse gezondheidszorg


 
image

Dit onderwerp is geschreven om Nieuw Zeelanders, emigranten en bezoekers aan Nieuw Zeeland te helpen het NZ gezondheidszorg stelsel te begrijpen.

Hier is wat u kunt doen wanneer u gezondheidszorg nodig hebt:

Wanneer u of iemand in uw gezin onwel is dan is de eerste contactpersoon vaak een huisarts of general practitioner (GP), een praktijk verpleegkundige, verloskundige, plaatselijk Medical Centre, apotheek, physiotherapeut, opticien, tandarts of alternatieve genezer/arts.

Uw plaatselijke huisarts en plaatselijke EHBO en Medical Centres kunnen veel verwondingen en klachten behandelen. Wanneer uw toestand ziekenhuisopname vereist dan kan uw huisarts of uw verloskundige een verwijsbrief geven om een specialist te zien (in een openbaar ziekenhuis of in een prive kliniek).

Voor ernstiger verwondingen en klachten kunt u naar de EHBO van een ziekenhuis gaan of per ambulance (telefoon 111 wanneer dit levensbedrijgend is).

Wanneer u niet zeker weet of u medische hulp nodig hebt dan kunt u ook de Healthline bellen, gratis nummer 0800 611 116. Bij Healthline kunt u met een verpleegkundige spreken, 24 uur per dag, en het is gratis en vertrouwelijk. Medewerkers van Healthline kunnen u adviseren over wat u het beste kunt doen. Onder Healthline valt ook PlunketLine, die verantwoordelijkis voor advies over kinderen onder 5 jaar.

Waar kunt u een huisarts of een Medical Centre vinden

Huisartsen en Medical Centres en Klinieken kunt u vinden in het telefoonboek ("White Pages") onder de sectie "Registered Medical Practitioners".
Ziekenhuizen en andere gezondheidsdiensten staan ook in het telefoonboek.

Waar kunt u een apotheker vinden

Apothekers werken over het algemeen in drogisterijen (pharmacies) in winkelstraten of winkel centra. Apothekers vindt u ook in de buurt van Medical Centres. Apothekers staan als Pharmacists ook in de NZ Gouden Gids, de "Yellow Pages".

Apothekers kunnen advies geven over het veilig en juiste gebruik van medicijnen en over sommige gezondheidsproblemen. Zij verkopen ook medicijnen die vrij verkocht mogen worden en die niet op dokters recept zijn en daarnaast maken zij medicijnen klaar die door uw huisartst per recept zijn voorgeschreven.

Het is in de regel gratis om te praten met een apotheker over uw gezondheid of medicijnen. Maar niet alle medewerkers in een drogisterij zijn gediplomeerde apothekers dus wanneer u specifiek medisch advies zoekt, vraag dan naar de apotheker zelf.

Waar kunt u een verloskundige vinden

Plaatselijke verloskundigen, ziekenhuis verloskundigen en onafhankelijke verloskundige praktijken staan onder "Hospitals and other Health Services" vooraan in het telefoonboek ("White Pages").

Ook de Maternity Services Consumer Council geeft informatie over het vinden van zorg tijdens zwangerschap en bevalling, bel (09) 520 5314 of email mscc@maternity.org.nz

Het New Zealand College of Midwives kan ook helpen bij het vinden van een verloskundige. Schrijf aan NZCOM, Box 21 106, Christchurch, of bel (03) 377 2732 of email nzcom@nzcom.org.nz

Waar kunt u sexuele gezondheid en voorbehoedsmiddelen diensten vinden

Family Planning Clinics bieden sexuele gezondheidszorg, voorbehoedsmiddelen en vruchtbaarheids zorg. Kijk in het telefoonboek ("White Pages") onder "Family Planning Association". Family Planning Clinics rekenen ongeveer hetzelfde als een huisarts. Adressen van de Clinics en informatie over kosten kunt u ook vinden op de website www.fpanz.org.nz, of u kunt gratis bellen 0800 372 5463

Sexual Health Services verbonden aan openbare ziekenhuizen bieden gratis en vertrouwelijke sexuele zorg. U hoeft niet te zijn doorverwezen door uw huisarts, u kunt direct contact met de dienst opnemen. Kijk in het telefoonboek onder "Sexual Health" of bij uw plaatselijke ziekenhuis.

Waar kunt u physiotherapeuten, tandartsen, chiropractors, osteopaten of opticiens vinden

 • Om een physiotherapeut te vinden die lid is van de New Zealand Society of Physiotherapists, kijk op de website www.nzsp.org.nz of kijk in de "Yellow Pages".
 • Voor tandartsen, de Dental Council of New Zealand website www.dcnz.org.nz heeft een zoekfunctie voor geregistreerde tandartsen, of kijk in de "Yellow Pages".
 • Voor een lijst van New Zealand chiropractors, probeer de New Zealand Chiropractors' Association website www.chiropractic.org.nz of bel gratis 0508 424 476 voor de lokatie van het dichtsbijzijnde lid van die organisatie.
 • Voor een lijst van osteopaten, kijk op de Osteopathic Society of New Zealand website www.osnz.org
 • Een lijst van opticiens kunt u vinden op de New Zealand Association of Optometrists website, www.nzao.org.nz or bel gratis 0800 439 322 of kijk in de "Yellow Pages".

Waar vindt u een alternatieve genezer/arts of natuur-therapeut/masseur

Veel natuurlijke en alternatieve genezers staan geregistreerd in de New Zealand Natural Health Practitioners Accreditation Board. Je kunt schrijven voor een lijst naar Box 37 491, Auckland. Dit betreft homeopaten, osteopaten, kruidenkundigen, masseurs en sommige andere specialisten. This covers homoeopaths, osteopaths, herbalists, remedial body therapists and some other specialties. U kunt ook zoeken in de "'Yellow Pages" onder "Natural Therapy". Wanneer u naar een bepaalde vorm van gezondheidszorg zoekt, vraag ook uw omgeving welke personen zij aanraden en kijk of deze diensten ook voor u geschikt zijn.
Community Health Groups and Women's Health Groups kunnen u wellicht ook helpen aan informatie.
Vraag uw plaatselijke Citizen's Advice Bureau (het nummer staat in het telefoonboek) waar u die kunt vinden bij u in de buurt.

Gezondheidszorg en politiek

Ieder jaar besluit de Regering hoeveel geld besteed gaat worden aan gezondheidszorg.
Dit heet "Vote: Health". De regering, door de Minister of Health, wijst fondsen toe aan de 21 District Health Boards (DHBs) om gezondheidszorg aan te kopen voor de bewoners van Nieuw Zeeland. Dit geld word toegewezen volgens een op bevolkingsdichtheid gebaseerde formule.

De Regering verstrekt richtlijnen voor welke diensten de DHB's moeten verzorgen. Deze diensten kunnen worden aangekocht van meerdere zorgverleners, waar onder ziekenhuizen, non-profit zorgverleners, iwi groepen en prive organisaties.

Iedere DHB heeft een bestuur, sommige directeuren zijn aangesteld door de Minister of Health en sommigen zijn gekozen. Ook zijn er Maori vertegenwoordigers in zowel de Boards als de commitees.

De DHB's runnen openbare ziekenhuizen en andere diensten, zoals de National Cervical Screening Programme, gezondheid-promotende aktiviteiten en Public Health Nursing Services.

Particuliere gezondheidszorg kan ook worden aangekocht door een ziektekostenverzekering. Particuliere zorg omvat prive klinieken, laboratoria en radiologie klinieken, medische specialisten en huisartsen.

Op de gemeenschap gebaseerde en non-profit zorgverleners zoals de Family Planning Association, Plunket of IHC kunnen ook om fondsen vragen om gezondheidszorg te kunnen verlenen.

De kosten van gezondheidszorg


Wat u betaald voor een bezoek aan uw huisarts

De zorg die huisartsen (GP's) leveren is gedeeltelijk gesubsidieerd door de Regering maar in de meeste gevallen zult u een bijdrage moeten betalen. Deze bijdrage is vastgesteld door de huisarts en varieert per kliniek. Huisartsen die lid zijn van een Primary Health Organisation (PHO) bieden vaak een goedkopere service aan, vooral wanneer u ouder bent dan 65 of jonger dan 25 jaar. Kosten voor medicijnen op recept zijn vaak ook lager (zie hieronder).

Wanneer u een laag inkomen hebt dan kunt u in aanmerking komen voor een Community Services Card, of CSC. Een CSC geeft recht op extra gezondheidszorg subsidies. Uw huisarts of praktijk verpleegkundige kunnen u vertellen of u daarvoor in aanmerking komt maar u kunt ook bellen met Work and Income, gratis nummer 0800 999 999.

Hetzelfde geldt voor diegenen die vaker gebruik maken van gezondheidszorg en die langdurige ziekten hebben. Diegenen kunnen in aanmerking komen voor een High Use Health Card (HUHC), die gesubsidieerde zorg toestaat. Meer informatoe over CSC and HUHC hieronder.

De verpleegkundige die verbonden is aan de praktijk van een plaatselijke huisarts verleent sommige diensten voor een lager tarief dan de huisarts. Vraag naar uitstrijkjes, bloeddruk opnemen injecties en soortgelijke handelingen die door de verpleegkundige kunnen worden uitgevoerd.

School tand-verpleegkundigen en tandartsen verlenen gratis zorg aan kinderen t/m 17 jaar die nog op school zitten, dus tot aan de 18de verjaardag.

Zorg rond zwangerschap en bevalling

Zorg tijdens zwangerschap en bevalling is gratis voor Nieuw Zeeland staatsburgers en permanent residents, en voor hun partners, behalve zorg van gynaecologen en in prive klinieken.
Deze gratis zorg omvat de diagnose van zwangerschap, zorg tijdens de zwangerschap, bevalling, post-natale zorg en miskramen.

Vrouwen die niet in aanmerking komen voor gratis gezondheidszorg kunnen een rekening krijgen voor zwangerschapszorg, bevalling en post-natale zorg. Daarnaast kunnen babies die na 1 Januari 2006 beboren zijn in Nieuw Zeeland alleen dan NZ staatsburgerschap verkrijgen wanneer een van de ouders een NZ staatsburger is of een NZ permanent resident. Wanneer je zelf niet in aanmerking komt voor gratis zorg rond zwangerschap en bevalling en je baby kan geen NZ staatsburgerschap verkrijgen dan dien je ook alle kosten voor je baby te betalen. Voor meer informatie over het in aanmerking komen, kijk op de Ministry of Health's website of de Department of Internal Affairs' website.

De District Health Boards zijn verplicht om abortus diensten aan te kopen, welke gratis aan de vrouw worden verstrekt. Deze diensten kunnen plaatsvinden in uw eigen woonplaats of daarbuiten. Neem contact op met uw huisarts, verloskundige of Local Family Planning kliniek voor meer informatie over abortus.

Specialist en ziekenhuis

Wanneer uw huisarts u doorverwijst naar een specialist of een ziekenhuis dan kunt u kiezen tussen openbaar en particulier. Bijna alle medische diensten worden verstrekt onder het gratis gezondheidsstelsel behalve tandheelkunde en oogheelkunde.

Wanneer u kiest voor particulier dan moet u betalen. Wanneer uw huisarts een particuliere specialist of ziekenhuis oppert maar u wilt liever een openbare dienst, vraag daar dan om.

Neem altijd zelf contact op en vraag naar de wachttijden in uw stad of streek. Er zijn nogal wat verschillen in wachttijden, afhankelijk van het type zorg en de locatie. Ga er niet van uit dat u niet op tijd een consult kunt verkrijgen.

Particuliere specialisten rekenen voor hun diensten. Sommige diensten zoals radiotherapie zijn alleen via het publieke gezondheidsstelsel beschikbaar maar daarnaast kunt u altijd een particuliere specialist raadplegen.

Wanneer je meer wil weten over ziektekosten verzekeringen, die vaak worden afgesloten door particulieren en gezinnen om de kosten van particuliere zorg en andere medische rekeningen op te vangen, lees dan het 'everybody' onderwerp Making Sense of Health Insurance.

Ongevallen behandeling

Behandeling van ongevallen word gesubsidieerd door Accident Compensation Corporation (ACC), zolang deze zorg word verstrekt door een geregistreerde gezondheidszorg verstrekker. Er kan een gebruiker-deel in rekening worden gebracht voor huisarts, physiotherapie, chropractor of andere aangeraden behandeling

Laboratorium testen en Rontgen fotos

Voor het merendeel zijn lab tests en Rontgen fotos gratis. Maar prive klinieken rekenen voor iedere ondernomen test, tenzij zij zijn ingehuurd door de plaatselijke District Health Board service.
Borstonderzoek (mammogram) is gratis voor vrouwen tussen 45 en 69 jaar.

Onderzoek naar baarmoederhalskanker (uitstrijkjes) zijn gratis voor vrouwen tussen 20 en 70 jaar die ooit sexueel aktief zijn geweest.

Bloedonderzoek word meestal verstrekt door de District Health Board en kost u dus niets.

Medicijnen

Sommige medicijnen zijn gesubsidieerd voor patienten in Nieuw Zeeland. Pharmac, een overheidsorganisatie, specificeert welke medicijnen gesubsidieert worden. (dit zijn de medicijnen op het Pharmaceutical Schedule).

Volwassen Nieuw Zeelanders betalen $15.00 (kinderen $10.00) voor gesubsidieerde medicijnen, tot 20 verstrekkingen per jaar. Wanneer u jonger bent dan 24 of ouder dan 65 en uw arts maakt deel uit van een Primary Health Organisation, dan komt u in aanmerking voor een $3 recepten vergoeding. Voorgeschreven medicijnen voor kinderen jonger dan 6 jaar zijn in de meeste gevallen geheel gratis

Voor sommige medicijnen kan een gedeeltelijke bijdragen gelden. Sommige medicijnen zijn helemaal niet gesubsidieert en die dienen volledig te worden betaald. Uw huisarts kan u vertellen of een bepaald medicijn een bijdrage behoeft of gesubsidieert is. Niet op recept voorgeschreven medicijnen dient u zelf te betalen.

Gezinnen met lage inkomens kunnen in aanmerking komen voor een Community Services Card (CSC) of High Use Health Card (HUHC). CSC of HUHC; volwassenen en oudere kinderen betalen dan maar $3.00 per medicijn en voor kinderen onder 6 jaar helemaal niets.

Een gids voor medicijnen kosten en een Interactive Schedule - een medicijnen kosten calculator - voor die medicijnen vermeld in het Pharmaceutical Schedule kun je vinden op de Pharmac website www.pharmac.govt.nz

In aanmerking komen voor een Community Service Card

Een CSC is beschikbaar voor individuen met een laag inkomen en diegenen die een uitkering hebben, plus hun afhankelijke gezinsleden. In aanmerking komen is gebaseerd op gezins grootte en inkomen. Bel de Community Service Card Information Helpline 0800 999 999 voor meer informatie of kijk op www.workandincome.govt.nz

In aanmerking komen voor High Use Health Card

Een HUHC geeft toegang tot een hogere subsidie voor huisarts consulten. Om voor deze kaart in aanmerking te komen dien u uw huisarts 12 keer of meer te hebben bezocht binnen 1 jaar. Criteria voor deze kaart zijn niet gebaseerd op inkomsten. Uw huisarts heeft een dossier van uw bezoeken en hij of zij kan een HUHC voor u aanvragen. Bel het HealthPAC Contact Centre 0800 252 464 voor meer informatie.

De HUHC kaart geeft hetzelfde bedrag aan subsidie als de CSC voor huisarts consult en medicijnen (er is geen voordeel aan het hebben van allebei de kaarten).

 • Volwassenen met een HUHC krijgen een subsidie van $15 per huisarts consult.
 • Kinderen tussen 6 en 18 jaar krijgen een subsidie van $20 per huisarts consult.
 • Voor medicijnen op recept, de overheidskosten zijn teruggebracht van $15 naar $3 per medicijn (maar wanneer de medicijnen zelf maar gedeeltelijk gesubsidieert zijn dient men toch een extra bijdrage te betalen).

Pharmaceutical Subsidy Card

De Pharmaceutical Subsidy Card (PSC) staat de houder en genoemde familieleden toe om een lager bedrag te betalen voor de $15 overheidsbijdrage voor medicijnen op recept. Er geldt geen onderzoek naar inkomsten. Het doel van deze kaart is om diegenen te helpen die hoge kosten hebben voor voorgeschreven medicijnen maar die geen CSC of HUHC hebben

Uw apotheker heeft een dossier van de recepten van uw gezin. Uw apotheker zal een PSC uitgeven zodra u gezin betaald heeft voor 20 medicijnen op recept na 1 Februari van ieder jaar. Wanneer u gebruik maakt van meer dan 1 apotheek, bewaar dan de kwitanties totdat u er 20 hebt. Meer over PSC.

Andere diensten

 • Onafhankelijke verpleegkundigen rekenen een vergoeding voor hun diensten, tenzij onder contract bij een ziekenhuis of DHBs om gratis of gesubsidieerde diensten te verlenen.
 • Tandartsen rekenen een vergoeding voor hun diensten. Beperkte tandheelkundige diensten zijn beschikbaar in ziekenhuizen in sommige streken. Tandheelkundige basiszorg voor schoolkinderen is gratis tot 18 jaar.
 • Physiotherapeuten, osteopaten en chiropractors rekenen ook een vergoeding. Dit kan een gedeeltelijke vergoeding zijn wanneer uw huisarts u heeft doorverwezen.
 • Aanvullende of natuurlijke behandelingen zijn niet gesubsidieerd dus dien je zelf de gehele behandeling te betalen, tenzij deze behandeling word verstrekt door iemand die ook arts of verloskundige is. Als voorbeeld: sommige artsen bieden ook acupunctuur of homeopathische behandelingen aan.
 • Langdurige ouderenzorg is inkomens-afhankelijk. Om te weten te komen waar je recht op hebt, neem dan contact op met je plaatselijke New Zealand Income Support Service.
 • Ambulances worden verstrekt door organisaties zonder winstbejag in de meeste delen van NZ, maar ook door ziekenhuizen en particuliere organisaties. Er geldt een deel-bijdrage van $45 tot $67.50. Er is geen bijdrage verschuldigd voor Wellington Free Ambulance Service of voor patienten die vallen onder ACC.

Ziektekostenverzekering

Ziektekostenverzekering geeft recht op teruggave van gemaakte kosten voor bepaalde diensten. De grootte van het terug te betalen bedrag hangt af van wat gedekt is in de polis.
Vaak is er een verschil tussen de teruggave en de feitelijke kosten van de dienst. Dit kan een klein bedrag zijn, (b.v. voor een bezoek aan de huisarts), maar voor chirurgische ingrepen kan dit bedrag heel groot zijn.
Omdat sommige behandelingen alleen verkrijgbaar zijn in openbare ziekenhuizen, ziektekostenverzekering is in die gevallen van geen enkel voordeel.
Menige behandeling voor kanker, intensive care en trauma/ongevallen behandeling zijn voorbeelden van diensten die niet door de prive sector worden verstrekt.

Niet-Nieuw Zeeland ingezetenen

Gezondheidszorg word betaald voor Nieuw Zeeland ingezetenen, Nieuw Zeelanders en permanent residents. Mensen die geen permanent resident zijn kunnen worden verzocht te betalen voor hun zorg. Niemand kan noodzakelijk zorg ontzegd worden, alleen omdat men niet zou kunnen betalen maar er kan later een rekening komen.

Behandeling na een ongeval is gratis of zwaar gesubsidieerd voor iedereen, of men nou een Nieuw Zeeland resident is of niet. Mensen met een vluchtelingen status hebben dezelfde rechten als Nieuw Zeeland ingezetenen.
Wanneer men een tijdelijk visum heeft terwijl de aanvraag van een vluchtelingen visum loopt en men is van plan om 2 jaar of langer in Nieuw Zeeland te blijven, dan heeft men dezelfde rechten als Nieuw Zeelanders.

Wanneer je er niet zeker van bent of je in aanmerking komt voor door de overheid gesubsidieerde gezondheidszorg, neem dan contact op met het Ministry of Health of bezoek de Ministry of Health's website Eligibility for Publicly Funded Health and Disability Services.

Registratie

Nieuw Zeeland kent geen verplicht registratie systeem waar het gaat om het krijgen van zorg. Alhoewel, veel Nieuw Zeelanders die gebruik hebben gemaakt van gezondheidsdiensten zijn automatisch geregistreerd in de National Health Index (NHI) en hebben een NHI nummer.

Er zijn een aantal andere registers: The National Cervical Screening Programme heeft een register voor vrouwen van 20 tot 70 jaar, wat alleen gebruikt mag worden voor baarmoederhalskanker uitstrijkjes (gratis nummer 0800 729 729).

BreastScreen Aotearoa biedt een gratis borstonderzoek programma voor vrouwen tussen 45 en 69 (gratis nummer 0800 270 200).
Sommige huisartsen praktijken hebben praktijk registers. Deze informatie is vertrouwelijk en alleen voor de u behandelende artsen. Wanneer het nodig is om uw informatie door te geven aan een andere organisatie, dan moet u ervan in kennis worden gesteld wanneer deze informatie word overgedragen.

Uw privacy

De Privacy Act 1993 voorziet in een aantal rechten die u hebt met betrekking tot medische gegevens informatie. In het algemeen hebt u recht op inzage van deze informatie.

Wanneer u zich bezorgd maakt over de privacy van uw medische gegevens, bel de Privacy Commissioner's Hotline Auckland, telefoon (09) 302 8655, en voor andere regios gratis nummer 0800 803 909, of kijk op de website Office of the Privacy Commissioner.

Gezondheid en Invaliditeits Commissie

De 1994 Health and Disability Act is er om "de rechten van gezondheidszorg en invaliditeits diensten gebruikers te beijveren en te beschermen en in het bijzonder de eerlijke, eenvoudige, snelle en efficiente oplossing van klachten met betrekking tot inbreuk op deze rechten". Dit objectief word bereikt door de invoer van een Code of Rights, het klachten proces dat ervoor zorgt dat deze rechten gehandhaafd blijven en de voortdurende voorlichting van verstrekkers en gebruikers.

Klachten over gezondheidsdiensten die je hebt gebruikt kunnen gestuurd worden naar de Health and Disability Commissioner - gratis nummer 0800 11 22 33, website www.hdc.org.nz.

Deze documentatie is beschikbaar gesteld door everybody.

U bent welkom om praktische vragen over emigratie te sturen via E-mail