Algemene informatie over Nieuw Zeeland


 
image

Nieuw Zeeland omvat een aantal eilanden, waarvan North Island, South Island en Stewart Island het belangrijkst zijn, en ligt 1600km ten oosten van Australie, tussen de breedtegraden 34°Z en 47°Z.

Satelliet beeld van Nieuw Zeeland


Beknopte geschiedenis van Nieuw Zeeland

Ongeveer 1000 jaar geleden, vestigden Maori's uit Polynesie zich in New Zealand.
Lees meer over Maori geschiedenis en tradities op deze pagina.

De eerste Europeaan die Nieuw Zeeland aandeed was de Nederlander Abel Tasman in 1642, maar het duurde tot de reizen van James Cook in 1769 en 1779 voordat de eilanden in kaart werden gebracht en verkend werden door Europeanen. Het schip waarmee James Cook voor het eerst aankwam heette "Endeavour".
De eerste Britse kolonisten kwamen naar NZ na Britse soevereiniteit in 1840, en kort daarop werd Wellington gesticht.
Nieuw Zeeland kreeg intern zelfbestuur in 1852, en in de latere jaren van die eeuw zag Nieuw Zeeland een snelle groei van investeringen, communicatie en agrarische productie.

In 1893 was Nieuw Zeeland het eerste land dat aan vrouwen kiesrecht verleende.

Nieuw Zeeland werd een Domein in 1907 en haar leger nam deel aan beide wereld-oorlogen. Het land is lid van het Britse Gemenebest alsmede van verscheidene internationale organisaties, zoals ANZUS, het Five Power Defence Agreement en het South Pacific Forum.

Klimaat

Het noorden van Nieuw Zeeland is subtropisch en het zuiden gematigd. De warmste maanden zijn December, Januari and Februari, het koudst is het in Juni, Juli en Augustus.
De gemiddelde maximum temperatuur in de zomer ligt 20-30°C, in de winter tussen 10-18°C, afhankelijk van de lokatie.

Klik voor weerbericht in Wellington

Bewoners van Nieuw Zeeland

Hoeveel Nieuw Zeelanders zijn er? Bekijk de NZ Populatie Klok.

De Nieuw Zeelandse samenleving reflecteerd vele jaren emigratie uit alle delen van de wereld. De meerderheid bestaat uit mensen van Britse origine samen met andere Europese culturen zoals Grieks, Italiaans, Frans, Nederlands, Dalmatisch, Scandinavisch en Duits.

Meer recentelijk emigreerden ook bewoners van de eilanden in de Pacific zoals Samoa en Fiji naar NZ, evenals emigranten uit China, Taiwan en Hongkong.

De grootste niet Europese groepering zijn Maori, de eersten die zich in Nieuw Zeeland vestigden en bekend als "tangata whenua"(mensen van het land). Circa 15% van de totale bevolking is van Maori origine. Maori cultuur, kunst en tradities zijn een belangrijk onderdeel van Nieuw Zeeland's erfgoed en cultuur en spelen een belangrijke rol in het leven van alledag in Nieuw Zeeland.

Engels en Te Reo Maori zijn beiden officiele talen hoewel de meerderheid van de bevolking alleen Engels spreekt.

Een van de laatste streken ter wereld die werd ontdekt en waar men zich vestigde maken het Nieuw Zeeland van nu een modern Westers land met een goed ontwikkelde economie en een regeringsstelsel gebaseerd op het Britse parlementarische systeem.

Recreatie en Sport

Nieuw Zeeland is een geweldig land voor sport en ontspanning - het landschap biedt oneindig veel mogelijkheden en Nieuw Zeelanders zijn dol op sport.
Je kunt er op uit trekken voor trektochten (hiking, tramping), skien of fietsen of team sporten beoefenen zoals rugby, basketbal en netbal. Nieuw Zeelanders nemen vooral rugby heel serieus en het nationale team, de All Blacks, is wereldberoemd.

Kees Meeuws try
Door het hele land zijn fitness centra voor als je een persoonlijk fitness programma wil.
Ook als je van vissen, zwemmen of golfen houdt zijn er mogelijkheden te over. De Nieuw Zeelandse kust, de meren en rivieren zijn het Mekka van de sportvisser. Nieuw Zeelandse golf terreinen zijn van internationale standaard, helemaal niet druk en vragen bescheiden green fees.

Veel Nieuw Zeelanders hebben hun eigen boot, van de kleine "p-klasse" tot zeewaardige luxe zeil- en motorjachten. Auckland kent de meeste boten-bezitters per hoofd van de bevolking in de wereld en was twee maal winnaar van de America's Cup, 's werelds felst begeerde sport trofee voor zeiljachten.
Voor hen die van avontuur houden zijn er nog bungy-jumping, wildwatervaren, parachute zweven, delta-vliegen en parachute springen!
Recentelijk worden ook extreme sport evenementen georganiseerd op het South Island zoals de kust-tot-kust race van de Pacific over de Southern Alps naar de Tasman Sea. Dus is er genoeg om te doen!

Kunst en cultuur

Het meest gefotografeerde openbare toilet ter wereld kun u HIER vinden!

Behalve de National Opera, Royal New Zealand Ballet en de New Zealand Symphonie Orchestra hebben veel steden theaters, orkesten en ook eigen opera gezelschappen. Auckland is de thuisbasis voor verscheidene moderne dans gezelschappen terwijl Wellington bekend is als toneel hoofdstad met drie full-time opererende theaters. Wellington is ook thuis voor het grote, twee-jarige kunst festival maar ook Christchurch, New Plymouth en Tauranga zijn gastheer voor diverse kunst festivals. Nelson biedt het internationaal befaamde Wearable Arts Awards.

Recentelijk is het nieuwe Museum of New Zealand Te Papa geopend aan de waterkant van Wellington en herbergt Nieuw Zeelandse kunst en cultuur alsmede internationale tentoonstellingen.

Nieuw Zeeland heeft een levendige film- en televisie industrie van internationale allure met de series "Hercules" en "Zena", beiden in Auckland gefilmd en de teenager hit film "The Tribe", gefilmd door Cloud Nine studio's in Wellington.
Keisha Castle-Hughes kreeg op 12 jarige leeftijd een Oscar nominatie voor haar rol in Whale Rider, and Anna Paquin, toen pas 11, was Nieuw Zeeland's jongste Oscar winnaar met haar rol in "The Piano", een film die geheel in New Zealand is opgenomen.
Meer recent de trilogie "Lord of the Rings", geproduceerd in Wellington en geheel in NZ opgenomen met een Nieuw Zeelandse filmploeg en regisseur, Peter Jackson.
De eerste 2 films kregen 6 Oscars van 19 nominaties, en The Return of the King zette een record door alle 11 nominaties te winnen.

Omgangsvormen

Hoewel men informeel is in Nieuw Zeeland en op een ontspannen manier met elkaar omgaat is men tegelijkertijd heel correct en beleefd.
Wanneer men elkaar begroet, is dat meestal met: Hi, how are you? Het is dan de bedoeling dat men antwoord met: Fine, thanks and how are you? of iets in die strekking. Men luistert ook naar het antwoord wat daarop gegeven word.
Wanneer men kust bij een begroeting dan doet men dat 1x, geen 3x zoals in NL gebruikelijk is.

De zeer direkte benadering die men in Nederland gewend is, waar men vrij ronduit een mening geeft of waar men soms heel direkte en persoonlijke vragen stelt, word in Nieuw Zeeland niet zo op prijs gesteld en kan vooral bij het maken van de eerste kontakten in het nadeel van de emigrant werken.
Dat wil niet zeggen dat de Nieuw Zeelander geen mening heeft; hij of zij vindt het niet nodig om die te pas en te onpas te ventileren en zeker niet tegenover iemand die hij of zij nauwelijks kent.

Ook zijn er typisch Nieuw Zeelandse gebruiken waarvan het handig is om die van te voren te weten, zoals de term 'bring a plate' wanneer u word uitgenodigd om te komen eten; bring a plate duidt niet aan dat die mensen zelf weinig borden hebben, het is de bedoeling dat u een bord/schaal met iets te eten meebrengt. Alle gasten doen dat en men eet wat men gezamenlijk meebrengt.

Het is een ongeschreven wet dat, wanneer u bij iemand aanwipt of naar een verjaardag gaat, u uw eigen bier of wijn meebrengt; de gastheer/gastvrouw zorgt voor koffie, thee, gebak, e.d. maar schenkt in de regel geen bier of wijn.

Winkelen en eten

Winkels zijn in Nieuw Zeeland bijna alle dagen van het jaar open. De meesten van 9uur tot 17.30uur van maandag tot vrijdag(supermarkten openen vroeger en sluiten later). Sommige winkels hebben een koopavond, vaak op donderdag of vrijdag, afhankelijk van de lokatie.
De meeste winkels zijn in elk geval op zaterdag open in het weekend en winkelcentra 7 dagen per week. Sommige winkels en ook benzine stations en take-aways zijn 24 uur per dag open. Je kunt alle soorten voedsel kopen in Nieuw Zeeland, van speciale winkels zoals slagers en delicatessen tot grote supermarkten. Nieuw Zeeland kent ook de meeste internationale fast-food bedrijven zoals MacDonalds en KFC.

Pavlova

Door heel Nieuw Zeeland vindt u restaurants, cafes en bars van alle nationaliteiten, vooral in de grote steden. Wellington heeft meer cafes en bars per hoofd van de bevolking dan New York. De meeste restaurants hebben een vergunning wat betekent dat ze ook alcoholische dranken kunnen schenken, sommigen zijn BYO (Bring Your Own) waar je je eigen wijn kunt meebrengen. Alcohol is 7 dagen per week verkrijgbaar bij supermarkten en speciale drankenwinkels.

Openbaar vervoer

Met uitzondering van luchttransport dat uitgebreid en regelmatig is, is het Nieuw Zeelandse openbaar vervoer niet zo uitgebreid als men zou verwachten. Dit komt omdat het lage inwonertal in combinatie met het hoge aantal auto bezitters het steeds onaantrekkelijker maken voor openbaar vervoers bedrijven om winstgevend te funcioneren.
Als voorbeeld; ondanks forensen treinen en openbare busdiensten maakt het uitgestrekte oppervlak van Auckland het moeilijk ergens te komen tenzij u de auto neemt. Ook in andere steden vindt men het makkelijker om zelf te rijden dan om openbaar vervoer te gebruiken. Op het platteland maakt het hoge aantal auto bezitters het economisch onaantrekkelijk om uitgebreide trein en bus diensten te vestigen hoewel er nationale bus en trein diensten zijn tussen de meeste steden.
Regelmatige veerdiensten (drie tot vier maal per dag) brengen reizigers, auto's en zelfs goederentreinen over de Cook Strait, het 25 mijl brede water tussen North en South Island.
Luxe touringcars vervoeren toeristen maar ook de locals door het hele land.

Eigen vervoer

Auto's zijn de meest populaire vorm van transport in Nieuw Zeeland,(2.4 miljoen auto's op een totale bevolking van 4 miljoen) vooral voor langere afstanden. Veel gezinnen bezitten twee auto's.
Tot aan 1970 waren de meeste auto's en motoren van Britse makelij of Australisch, General Motors of Ford maar vandaag de dag word de markt gedomineerd door Japanse merken, hoewel andere merken en modellen overal verkrijgbaar zijn zoals Ford, Holden (Opel), Mercedes, BMW, Jaguar, LandRover en Harley Davidson, Ducati, BMW en Triumph motoren.
Als u in uw land van herkomst een rijbewijs heeft en ook een internationaal rijbewijs dan mag u voor een jaar in NZ rijden.
Na een jaar zult u een Nieuw Zeelands rijbewijs moeten aanvragen, soms na het afleggen van een theorie en praktische test. Als u afkomstig bent uit Australie, Canada, Noorwegen, landen binnen de Europese Unie, Zuid Afrika, Zwitserland of de Verenigde Staten, dan hoeft u geen test meer af te leggen. U heeft een speciaal rijbewijs nodig voor motoren en zwaar transport.

Nieuw Zeelanders rijden aan de LINKERKANT van de weg!

De staat van de wegen in Nieuw Zeeland is over het algemeen goed - de meeste wegen zijn 2-baans asfaltwegen, de motorway's rond de grote steden zijn 6-baans maar op het platteland zijn nog veel onverharde wegen (metal roads). De maximum snelheid varieert van 50km/uur binnen de bebouwde kom tot 100km/uur buiten de bebouwde kom. Er zijn geen autosnelwegen behalve rond de grote steden maar ook daar is de maximum snelheid 100km/uur. Loodvrije benzine kost momenteel NZ$1,88/liter (October 2016).
Alcohol en autorijden mag niet. Dit is een ernstig misdrijf in Nieuw Zeeland en de politie kan en mag ieder voertuig aanhouden en controleren of u hebt gedronken. Ook kunnen er checkpoints worden opgezet op willekeurige plaatsen waar ieder voertuig kan worden aangehouden op alle tijden van de dag of nacht.
Als u door de politie word aangehouden moet u in de regel een ademtest doen waarbij u in door een glazen buisje in een plastic blaast of spreekt in een speciaal apparaat dat de hoeveelheid alcohol in uw bloed weergeeft. Als u de test niet doorstaat of weigert, zal de dienstdoende agent u vragen mee te gaan naar een test-station waar u nogmaals een blaastest moet doen en eventueel een bloedmonster moet afstaan. Uw verzekering geeft geen enkele dekking als u betrokken bent bij een aanrijding wanneer u meer hebt gedronken dan de toegestane limiet.
Als u veroordeelt word verliest u automatisch uw rijbewijs en krijgt u een hoge boete en ook kunt u gevangenisstraf krijgen.

Bankieren

U hoeft niet de Nieuw Zeelandse nationaliteit te bezitten om een bankrekening te kunnen openen. Dit is heel makkelijk en de meeste banken regelen dit binnen enkele dagen. Om een hoog belastingtarief voor inkomsten uit rente te voorkomen dient u een IRD(belasting) nummer te overleggen bij uw bank plus uw volledige adres.

Nieuw Zeeland kent veel banken en bank-diensten en zijn concurerent vooral in de hypotheek-markt. De meeste banken openen om 9uur en sluiten om 16.30uur. Bijna alle banken hebben een geldautomaat (ATM's) waar u kontanten kunt pinnen overal in steden, winkelcentra en benzine stations. U hoeft niet perse klant te zijn bij de desbetreffende bank om van de geldautomaat gebruik te maken, zij accepteren cards van andere banken en de meeste credit cards al betaalt u soms extra kosten als u gebruik maakt van "vreemde" geldautomaten. De meeste banken kennen ook telebankieren wat inhoud dat u 24uur/dag toegang hebt tot uw rekeningen via telefoon, de meesten bieden ook de mogelijkheid tot Internet bankieren.

Veel banken hebben een speciale service voor emigranten en hun personeel zal u helpen met advies en informatie.

Bij de meeste winkels, ook kleinere, kunt u pinnen. Dit systeem heet EFTPOS (Electronic Fund Transfer at Point Of Sale). U kunt er direkt mee betalen. Nieuw Zeeland was het eerste land ter wereld waar dit systeem werd toegepast omdat het hier is uitgetest, en om deze reden hebben Nieuw Zeelanders zelden contant geld bij zich.

Televisie en Radio

Nieuw Zeeland heeft vier gratis nationale televisie kanalen. Ook zijn er regionale tv stations en zelf een paar particuliere kanalen. Tegen betaling kun je SKY tv laten installeren wat NZ kanelen, film, sport, documentaires en nieuws kanalen biedt zoals CNN en BBC, plus informatieve programma's, drama en muziek. Lokale kabel exploitanten bieden vaak een heel pakket met o.a. ook meer kanalen en in verschillende talen. Deze kosten in de regel meer en zijn alleen in grote steden te verkrijgen. Freeview is landelijk en gratis, al dient u wel een decoder te kopen. De meeste nieuwe televisies zijn Freeview-voorberied.
Er zijn 2 staats radio stations en meer dan 120 particuliere radio stations die programma's in allerlei talen bieden.

Telecommunicatie en Internet

Nieuw Zeeland heeft veel concurerende telecommunicatie diensten - de grootsten zijn Spark en Vodafone. Spark heeft het grootse "local call" netwerk hoewel er verscheiden firma's in dit marktgebied opereren evenals voor nationale en internationale betaalde gesprekken. Er zijn ongeveer 20 telecommunicatie bedrijven die nationale/internationale gesprekken verzorgen, inclusief een groot aantal "callback" operators - bedrijven die doorverbinden via de USA.
Allemaal bieden ze concurerende prijzen en het is goed om te vergelijken, vooral als het gaat om internationale gesprekken. Hoe meer u belt en hoe langer de gesprekken, hoe goedkoper het kan worden per minuut. Telefoonboeken worden verstrekt door Yellow Pages Group. Er zijn boeken voor verschillende regio's.
Er zijn zowel analoge als digitale mobiele netwerken die het grootste deel van het land bestrijken. 98% van alle Nieuw Zeeland huishoudens heeft telefoon - maar iets meer hebben televisie! Niet iedereen heeft meer een landline telefoon, daar waar mobiele telefoons te gebruiken zijn. Er zijn telefooncellen door geheel NZ.

Veel Nieuw Zeelanders hebben een computer en/of een smartphone. In meer afgelegen streken buiten de grote steden is ontvangst van mobiele telefoons niet altijd mogelijk, en is er geen snelle internet verbinding.

Godsdienst

Nieuw Zeeland kent veel religieuze overtuigingen hoewel voor het merendeel christenlijk zoals katholiek, anglicaans, doopsgezind, methodist en presbyteriaans. Nieuw Zeelanders gaan in de regel niet regelmatig naar de kerk. Iedereen kan elke kerk van zijn of haar keuze vrij bezoeken. Veel ethnische groeperingen hebben hun eigen gebouw.

Roken

Roken is verboden in alle vormen van openbaar vervoer, inclusief vliegtuigen en in openbare ruimtes zoals vergader ruimtes en winkelcentra.
Op het werk mag niet worden gerookt en ook in restaurants en bars mag helemaal niet worden gerookt sinds December 2004. Er mogen geen sigaretten worden verkocht aan personen jonger dan 18 jaar.

Citizens Advice Bureaux

De plaatselijke CAB is de plaats voor gratis informatie. Iedereen kan van deze service gebruik maken, u hoeft er geen Nieuw Zeelander voor te zijn. Het CAB helpt u om diensten te vinden of geeft antwoord op problemen.

Kiwiana

Wat is Kiwiana? Al die voorwerpen en namen die zo met het leven in Nieuw Zeeland verweven zijn dat ze een dierbaar onderdeel van ons leven zijn geworden, zoals Buzzy Bee, No.8 wire, gumboots, fish & chips, hokey pokey ice cream, jandals, paua shell asbakjes, pavlova's en Aunt Daisy, om er maar een paar te noemen.
Om ze allemaal te zien, kijk dan eens op KiwianaTown

Ontdek Auckland, Wellington, Christchurch, Dunedin

Het volkslied van Nieuw Zeeland