Vaak gestelde vragen

Klikt u de vraag aan om het antwoord te zien
 
Open AllClose All

Wat is het minimum loon in NZ?
Het minimum loon voor volwassenen is $15.25 per uur (Sept. 2016).

Wat is IELTS?
IELTS staat voor International English Language Testing System, en is de door INZ vastgestelde standaard voor bewijs van kennis van de Engelse taal van aanvragers van permanent resident visa en Business visa.

Welk IELTS examen moet ik afleggen?
Er zijn 2 test modules voor IELTS: academisch and algemeen. INZ accepteert het resultaat van beide tests. Voor aanvragers wiens beroep registratie vereist, en voor sommige hogere functies is de Academic Module vereist. Het is aan te raden om eerst informatie te vragen bij INZ of de registratie instantie.

Waar word de IELTS test afgenomen?
Er zijn IELTS test faciliteiten in de meeste landen van de wereld, met als uitzondering de U.S.A. U kunt de dichtstbijzijnde lokatie vinden via www.ielts.org.

Wat is de New Zealand Qualifications Authority?
De NZQA is een onafhankelijk overheidsorgaan, niet geassocieert met INZ. Een van hun taken is het evalueren en beoordelen van buitenlandse diploma's.

image

Hoe lang duurt zo'n NZQA diploma beoordeling?
Een diploma beoordeling duurt in de regel 8-10 weken, afhankelijk van de kwaliteit van de aangeleverde documenten. NZQA verzoekt om verificatie bij de school of uitgever van de diploma's, wat tot vertraging kan leiden.

Welke documenten zijn vereist voor een NZQA diploma beoordeling?
The NZ Qualifications Authority, NZQA, assesses overseas diploma's and compares a diploma with a qualification for the same profession in New Zealand. Any qualification will be awarded a certain level and Immigration New Zealand accepts the result of an NZQA diploma assessment.
The NZQA then verify your qualifications with the school or the issuing authority of your qualification. If the NZQA cannot verify your qualification then the NZQA cannot issue you with an assessment report and therefore you may not be able to claim points for your qualification.
Voor een diploma beoodeling vraag NZQA het volgende

 • originele diploma's, plus beedigde vertalingen (wanneer niet in het Engels), plus een set gecertificeerde copieen van alle documenten;
 • bewijs van eindexamen van iedere school na de basisschool;
 • graden en diploma's, of andere bewijzen van Tertiair onderwijs, handelsscholen, technische scholen of gespecialiseert hoger onderwijs;
 • afschriften, cijfer lijsten, rapporten of bewijs van gevolgde studievakken voor ieder jaar en de bijbehorende cijfers voor ieder vak;
 • bewijs van stage wanneer dit een onderdeel van de opleiding was, bewijs certificaten van voltooide stage, indien van toepassing;.
 • bewijs van alle werkervaring, zoals contracten, arbeidsovereenkomsten en referentie brieven van werkgevers;
 • bewijs van beroepsregistratie of vergunning, indien vereist;

Omdat een aanvrager van een NZQA diploma beoordeling zich niet mag mengen in de verificatie (en sommige landen hebben strenge privacy wetten waarbij geen informatie aan derden word verschaft) is het aan te raden om VOORDAT men contact met NZQA opneemt eerst de school te laten weten dat dit verificatie verzoek kan komen, en vraag hen om daar zo spoedig mogelijk op te reageren.

Er zijn 3 opties voor een NZQA beoordeling:

1: pre-assessment, de minimum eis wanneer u een EOI voor de Skilled Migrant visum aanvraag wil doen;
2: full assessment, vereist wanneer u de Skilled Migrant visum aanvraag doet;
3: fast track.


Wat is een Residence Permit?
De definitie van Residence Permit is veranderd met de ingang van de nieuwe Immigration Act 2009 die in November 2010 van kracht werd.
Leest u de website van Immigration New Zealand voor de correcte definitie van de diverse visa en permits.

Kan iemand met de Australische nationaliteit in NZ wonen?
Australiers en Australie permanent residens hebben het recht om in NZ te wonen en te werken en daar te blijven voor zolang zij maar willen.
Zij die een Australische Resident's Return Visa hebben krijgen bij aankomst in Nieuw Zeeland een NZ Returning Resident's Visa. Australische burgers en residents hebben dezelfde rechten als NZ residents wanneer het gaat om het sponsoren van familieleden.

Mijn huidige medische conditie word gedekt door een ziektekosten verzekering. Kan ik dit gebruiken bij een residence visum aanvraag?
INZ beoordeeld aanvragers van visa op hun medische conditie, niet op het feit of ze verzekerd zijn of niet, of al dan niet terug gaan naar hun geboorteland voor behandeling. Omdat NZ gratis medische voorzieningen biedt, kunnen visum aanvragers daar geen vrijstelling voor verkrijgen. Als voorbeeld: het zou toch bezwaarlijk zijn om te weigeren om naar een ziekenhuis te worden gebracht, nadat u door een bus was overreden, omdat u gekozen heeft om geen gebruik te maken van de voorzieningen die NZ biedt.

Als ik een ongeval krijg of dringend een operatie nog heb, welke kosten moet ik dan betalen?
Wanneer u een permanent resident bent dan hoeft u niet voor behandeling te betalen.
Alle Nieuw Zeelanders en residents hebben recht op 'Accident Compensation' (ACC)

Kan ik een NZ staatsburger worden en toch mijn eigen nationaliteit behouden?
Ja, Nieuw Zeeland staat dubbele nationaliteiten toe maar Nederland alleen onder beperkte omstandigheden. U dient dit na te vragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wat is het verschil tussen permanent residence en staatsburgerschap?
Permanent residence geeft u het recht om permanent in NZ te wonen, terwijl u een andere nationaliteit en paspoort hebt. U kunt dit recht verliezen wanneer u niet de juiste Returning Residence permit in uw paspoort heeft.
Staatsburgerschap geeft u het recht op een NZ paspoort.
Aanvragen voor staatsburgerschap worden behandeld door het Department of Internal Affairs in Nieuw Zeeland. Aanvragers moeten minstens 5 jaar in NZ gewoond hebben als permanent resident alvorens een aanvraag te doen. Het staatsburgerschap verloopt niet wanneer men het land verlaat voor langere tijd.

Is het nodig om naar Nieuw Zeeland te komen om een baan te krijgen?
Zoals de meeste werkgevers waar ook ter wereld zien NZ werkgevers hun kandidaten het liefst persoonlijk, voordat een baan word aangeboden. De kans om ongezien te worden aangenomen is klein.

Wat zijn mijn rechten, en heb ik als permanent resident recht op een uitkering?
Als permanent resident van New Zealand heeft u dezelfde rechten als Nieuw Zeelandse staatsburgers, met uitzondering van:

 • Werkeloosheidsuitkering, steun en studietoelage voor studenten voor de eerste 24 maanden na aankomst.
 • Reizen met een NZ paspoort.
 • Zitting nemen in het Parlement.
 • Sommige overheidsinstanties eisen staatsburgerschap voor personeel, zoals bij Defensie.

Behalve het bovengenoemde heeft u dezelfde rechten als iedere Nieuw Zeelander.


Kan ik onroerend goed kopen in NZ en geeft mij dat recht op permanent residence?
Als een niet-resident kunt u onroerend goed kopen in NZ maar er zijn een paar beperkingen waar het de grootte, de waarde en de lokatie betreft. Deze beperkingen vervallen voor permanent residents. Let wel: aankoop van onroerend goed geeft geen recht op permanent residence, dit word bepaald door de emigratiewet, uitgevoerd door Immigration New Zealand.

Betekend 'land of the long white cloud' dat Nieuw Zeeland altijd bewolkt is?
Aotearoa (land of the long white cloud) is de naam die de eerste Maori emigranten aan het land gaven, toen zij na hun lange zeereis voor het het eerst land zagen. Een land omgeven door water zoals Nieuw Zeeland heeft meer wolkendek dan het binnenland van een grote landmassa.

Moet ik mij ergens inschrijven of registreren in Nieuw Zeeland?
Nee, u hoeft zich nergens in te schrijven.

Zijn alle automerken in Nieuw Zeeland te koop?
Een groot scala aan automerken is vertegenwoordigd in Nieuw Zeeland en prijzen worden bepaald door merk, bouwjaar en km-stand.
U kunt een auto kopen van Motor Vehicle Dealers, op veilingen of van particulieren.
Japanse import auto's zijn populair en betaalbaar. Een redelijk goede auto voor een gezin kost ca. NZ$8,000.
Nieuwe autos kosten vanaf $17,000, afhankelijk van het merk.
Nieuwere modellen en tweede hands Europese auto's, zoals Peugeot, Mercedes Benz, Porsche, Jaguar, BMW, Alfa Romeo, etc kosten vanaf $25,000 afhankelijk van het merk, bouwjaar en kilometerstand.

Wat zijn de belastingtarieven in Nieuw Zeeland?
Op IRD kunt u alle informatie vinden.

Hoe vraag ik een belastingnummer aan?
Op IRD, de IRD website kunt u een aanvraagformulier vinden.

Wat moet ik als eerste weten over de NZ belastingen?
De aanvraag van een IRD nummer is verplicht voor iedereen die in NZ werkt, resident of niet. Niet residenten betalen alleen belasting over inkomsten verdiend in Nieuw Zeeland. Residents betalen inkomsten belasting over hun totale inkomen, waar ter wereld dat ook verdiend word.

Voor belasting betalen binnen NZ geldt het NZ tarief, en er word rekening gehouden met alreeds in het buitenland betaalde belastingen, zodat u niet in 2 landen hoeft te betalen.

Inkomsten die vallen onder de NZ wet hebben een brede definitie en omvatten niet alleen loon of salaris verdiend in NZ maar ook (en dit is niet definitief):

 • Toeslagen op salaris of loon, waar dan ook verdiend;
 • Rente op spaartegoeden en bank depositos, waar dan ook ontvangen;
 • Ontvangsten uit verhuur van onroerend goed, waar dan ook gevestigd;
 • Winst uit investeringen kunnen vallen onder The Foreign Investment Fund Regime;
 • Zakenlijk inkomen dient te worden opgegeven wanneer de belastingbetaler meer dan 40% aandelen heeft in het bedrijf. Dit valt onder The Controlled Foreign Companies Regime.

Een belastingplichtige resident word geacht te bepalen hoeveel belastign hij moet betalen binnen een belastingjaar, en hij dient daarvan 1/3 te betalen op 7 Juli, 1/3 op 7 November en 1/3 op 7 Maart.
Het belastingjaar loopt van 1 April tot 31 Maart en aangiftes voor het voorafgaande jaar moeten voor 7 Juli worden gedaan.

Het belastingsysteem is gebaseert op zelf aangifte doen, dwz. de IRD ontvangt de aangiftes en wanneer correct gaat men over tot behandeling.
Maar steekproeven worden genomen en men kan aannemen dat emigranten een doelwit van deze steekproeven zijn.
Wanneer blijkt aan de hand van zo'n steekproef dat inkomen niet volledig of correct is opgegeven dan kunnen daar strenge boetes het gevolg van zijn en, in sommige gevallen, gevangenisstraf.

De IRD heeft het recht om ieder publiekelijk register in ieder land te raadplegen voor eigendom van onroerend goed, bedrijven, etc. en dat doen zij ook regelmatig.


Wat kan ik als emigrant allemaal meebrengen naar Nieuw Zeeland?
Als emigrant mag u al uw persoonlijke bezittingen meebrengen naar NZ, zonder daar import belasting over te betalen, zolang het gaat om goederen voor prive gebruik.
Kleding en sieraden hoeven niet gedragen te zijn maar wel voor persoonlijk gebruik. Andere goederen zoals meubels, audi apparatuur en witgoed dient gebruikt te zijn voordat u naar NZ kwam.
U kunt een auto, motor, scooter of boot duty free invoeren, zolang deze voor minstens 1 jaar uw eigendom waren voordat ze werden verscheept naar NZ, of voordat u vertrok naar NZ, welke van de twee het eerst kwam.
Uw auto, motor, scooter of boot word geinspecteert bij aankomst in NZ. Wanneer het vuil is dan word het schoongemaakt voordat het word vrijgegeven. U betaald daarvan de kosten.
U dient de eigenaar te blijven voor minstens 2 jaar na de datum van import - zo niet dan betaald u alsnog invoerrechten.
Wanneer u vuurwapens ((jacht) geweren, pistolen) wil meebrengen dan dient u een speciale vergunning aan te vragen om ze te kunnen invoeren. Neemt u hiervoor contact op met de NZ Police.
Breng geen wapens zoals stiletto's of boksbeugels mee.
Breng geen organisch materiaal, dieren, delen van dieren, planten, delen van planten, eieren, voedsel gemaakt van dieren of planten mee zonder eerst contact op te nemen met NZ Customs of MAF
Nieuw Zeeland censureert DVD's, video's, magazines, books en CD-Roms voor sexuele inhoud en geweld. Het is sterk aanbevolen geen materiaal niet mee te brengen dat word beperkt door de Films, Videos, and Publications Classification Act 1993.

Kan ik mijn huisdieren meebrengen naar Nieuw Zeeland?
Katten en honden mogen mee naar NZ, waar een quarantaine periode geldt, die afhangt van waar het dier vandaan komt. Voor paarden geldt een aparte regeling.

De NZ economie rust zwaar op landbouw en veeteelt. Minder dan 5% van de bevolking is menselijk, de rest zijn dieren. De NZ overheid is zeer voorzichtig waar het de import van levende dieren betreft. Het overkoepelende orgaan in deze is het Ministry of Agriculture and Fisheries (MAF)

Honden en katten uit vele landen mogen naar NZ komen. De meesten moeten in quarantaine bij aankomst (voor dieren uit Nederland is dat 30 dagen)
Bijna alle andere dieren, zoals vogels, schildpadden en apen kunnen niet naar NZ worden ingevoerd.

Honden en katten moeten identificatie hebben d.m.v. een microchip en de details moeten vermeld staan op de begeleidende documentatie.

Voor import is een Import Permit vereist. Deze kunt u aanvragen bij MAF nadat de boeking voor de quarantaine is gemaakt en bevestigd.

Quarantine faciliteiten:
U kunt alle quarantaine adressen vinden op DEZE PAGINA
De enige dieren die u dient aan te geven bij de plaatselijke Council zijn honden en u betaald dan ook hondenbelasting.


Hoe open ik een bankrekening in Nieuw Zeeland?
Als buitenlander kunt u een NZ bankrekening openen en fondsen overboeken, naar of van Nieuw Zeeland, zonder bemoeienissen van de overheid.
U dient een paspoort te overleggen bij het openen van een rekening.

Kan ik mijn pensioen overbrengen naar NZ?
Dit hangt af van in welk land u pensioengerechtigd bent. Dit is alleen mogelijk voor een beperkt aantal landen, zoals de UK en Australie.
Let wel: dit is niet hetzelfde in Australie.

Welke elektrische apparaten kan ik veilig meebrengen naar NZ?
Nieuw Zeeland gebruikt 220/240v voor elektriciteit. Voor apparaten uit Nederland is dit geen bezwaar.

Wat kan ik meebrengen als emigrant?
Persoonlijke zeken en huishoudelijke goederen mogen tax free worden meegebracht tot 4 jaar vanaf de datum dat uw PR visum is goedgekeurd.
Gebruikte autos moeten het stuur aan de rechterkant hebben en uw eigendom zijn voor minimaalt 12 maanden voorafgaand aan verscheping naar NZ. Autos met het stuur aan de linkerkant kunnen alleen met speciale goedkeuring worden ingevoerd.

Kan ik NZ staatsburger worden?
Om NZ staatsburger te kunnen worden dient u voor minstens 5 jaar permanent resident te zijn en het plan hebben om in NZ te blijven, goed Engels te kunnen spreken en verstaan en ook dient u van onbesproken gedrag te zijn. NZ staatsburgerschap geeft u het recht op:

 • naar het buitenland reizen en terugkeren met een NZ paspoort;
 • toegang tot banen bij de Army, Navy, Airforce, Police Force en regering;
 • Nieuw Zeeland vertegenwoordigen bij internationale sport evenementen.

Informatie over de aanvraag van het NZ staatsburgerschap kunt u vinden op NZ Department of Internal Affair


Geboorte, huwelijk en overlijden - moet ik dit aangeven?
Geboorte - Iedere geboorte moet worden geregistreert.

Overlijden - Overlijden dient te worden geregistreert binnen 3 dagen na begrafenis of crematie cremation. Een arts is verplicht om een overlijdensacte te verschaffen, tenzij een er reden is om de doodsoorzaak te onderzoeken. De aangifte van overlijden is kostenloos.

Huwelijk - Om te kunnen trouwen moeten beide partners minstens 16 jaar oud zijn, geen bloedverwant zijn, en vrij om te trouwen.
Zij die jonger zijn dan 20 moeten toestemming hebben van ouders of verzorgers. Men dient een vergunning aan te vragen bij de plaatselijke Births, Deaths & Marriage Office, die 3 maanden geldig is.
Het huwelijk kan voltrokken worden door een Registrar, of door een speciale Marriage Celebrant, en dat kan ook een dominee of priester zijn of vertegenwoordiger van een andere religie.

Echtscheiding - De enige erkende reden voor echtscheiding in NZ is wanneer beide partners niet meer hebben samengewoond voor minstens 2 jaar.
The one reason for divorce in New Zealand is that the marriage has broken down and the partners have lived apart for 2 years or more.
Aanvragen voor echtscheiding worden gedaan bij de Family Court.

Naamsverandering - U mag een verandering van naam registreren bij het Births, Deaths & Marriages Registrar.
Ouders kunnen de naam van hun kind veranderen totdat het kind 18 jaar is, maar hebben toestemming van het kind nodig wanneer het kind 16 geworden is.


Wat moet ik weten over autorijden in NZ?
In Nieuw Zeeland rijden we aan de linkerkant van de weg.
De huidige leeftijd om auto te kunnen rijden is 16 jaar.
Jongeren kunnen een schrifelijk examen afleggen van de NZ Road Code, waarop zij een Learners Licence ontvangen. Zij mogen dan een auto besturen mits een volwassene met een volledig NZ rijbewijs meerijdt. Na een praktische rijproef ontvangt men een Restricted Licence. Dat geeft recht op zelfstandig autorijden, maar er gelden beperkingen voor 's avonds en 's nachts rijden en er mogen geen passagiers in de auto meerijden die geen volledig rijbewijs hebben. Na een derde test met succes te hebben afgelegd ontvangt men een 'full licence'.
Zodra een voetganger te kennen geeft om over te willen steken op een zebrapad, dan moet u stoppen.
Auto verzekering is niet verplicht in Nieuw Zeeland maar zeker aan te raden, in elk geval WA (Third Party Insurance).
In Nieuw Zeeland word auto verzekering berekend over de waarde van de auto wanneer u hem verzekerd, dus niet over de nieuwwaarde zoals in Nederland.
Dat kan inhouden dat u in NZ All Risk verzekerd kunt rondrijden voor minder dan de WA premie in NL.
Wanneer u een vertaling van uw NZ no claim korting kunt overleggen dan nemen de meeste verzekeringsmaatschappijen die over, tot aan 70% no claim. Nederlandse houders van een rijbewijs kunnen dit bij ieder AA-kantoor laten overzetten in een NZ rijbewijs, zonder een test te hoeven doen.
Omdat er toch wel een aantal zaken anders zijn dan in Nederland kan een Defensive Driving Course heel verhelderend werken.

Wat zijn de nationale feestdagen van NZ?
NZ kent de volgend feestdagen:

 • Eerste Kerstdag-25 December
 • Tweede Kerstdag-26 December
 • Nieuwjaarsdag-1 Januari, of 2 Januari (of de volgende maandag, wanneer Nieuwjaar in het weekend valt)
 • Waitangi Day-6 Februar1
 • Goede Vrijdag-in Maart/April
 • Eerste Paasdag-in Maart/April
 • Anzac Day-25 April
 • Queens Birthday-Maandag na het eerste weekend in Juni
 • Labour Day-Laatste Maandag in Oktober
 • Anniversary Day-Iedere provincie heeft z'n eigen Anniversary Day, die varieert