Een huis kopen in Nieuw Zeeland


 
image

Wellicht bekijkt u dozijnen huizen voordat u koopt, of misschien maar een paar. Hoe dan ook, u vindt het geschikte huis door gedegen onderzoek

Weet wat u koopt!

Voordat u een nieuw huis gaat kopen, of dat nog gebouwd moet worden, net gebouwd is of een ouder huis betreft, het is belangrijk om gedegen te onderzoeken.
Voor de meeste mensen is de koop van een huis of appartement de grootste investering die ze ooit zullen maken, dus is het verstandig om er zoveel mogelijk over te weten, ook over eventuele problemen.

Wanneer u een ouder huis wil kopen dan kunt u erop rekenen dat er problemen kunnen zijn. Slecht onderhouden huizen kunnen structurele problemen hebben, slechte daken, verouderde elektra en gasleidingen, die allemaal een risico vormen voor de persoonlijke veiligheid, de veiligheid van de constructie, maar die ook het woongenot negatief beinvloeden.

Zelfs wanneer een huis goed is onderhouden, dan nog zullen er zaken zijn die gedaan moeten worden, al was het maar het opnieuw decoreren van het huis.

Waterdichtheid, met name leaky building syndrome, is verontrustend voor huiseigenaren. Sommige huizen gebouwd vanaf begin jaren '90 tot aan 2003 kunnen ernstige structurele gebreken vertonen, zowel in ontwerp, uitvoering en materiaalkeuze.
Indien u een huis wil kopen dat in die tijd gebouwd is dan dient u daar speciaal op te letten.

Wanneer u een huis vindt dat u zou willen kopen, zorgt u dan dat uw geld goed besteed word:

 1. Onderzoek zelf de buurt en de staat van het huis.
 2. Voordat u een Sale and Purchase agreement tekent, neemt u het onderstaande op in de condities:

Checklist voor huisinspectie

Voordat u een professionele Inspecteur (die diploma's heeft in de bouwindustrie, en expertise) gaat inhuren, onderzoekt u een huis zelf. Dit kan helpen om het kaf van het koren te scheiden voordat u verder gaat in het aankoop proces.

Het is belangrijk dat het huis structureel in orde is. Kom een tijd overeen met de makelaar of huis eigenaar en trek een paar uur uit om door de onderstaande checklist te gaan:

 • Bekijk aan de buitenkant de algemene staat van de betimmering, afvoerpijpen en het dak. Kijk naar slecht verfwerk, verrot hout, roest, gaten, scheuren, losse voegen en gebroken dakpannen. Wees bedacht op betimmering of bekleding m.b.t.lekkage. Regel een ladder zodat u het dak op kunt.
 • Kijk rond het huis om er zeker van te zijn dat betimmeringen minimaal 225mm boven grond/gras niveau liggen, of 150mm boven bestrating. Bekijk of de tuin is opgehoogd tegen het huis aan.
 • Bekijk de fundering onder het huis. Houten palen kunt u checken door er een schroevedraaier in te steken, net onder het grondpeil, om te zien of er zachte plekken zijn. Ruikt het vochtig of is het nat onder het huis? Let u ook op haastige en oppervlakkige reparaties aan de fundering.
 • Klim met een ladder bij de ruimte onder het dak. Indien daar een watertank staat, staat deze stevig? Gaat de badkamer ventilatie afvoer naar buiten of komt de stoom direkt in de ruimte tussen dak en plafond?
 • Eenmaal binnen, test de vloeren door op en neer te springen om te zien of de vloerdelen meegeven of kraken. Ligt de vloer vlak of loopt hij af? Kijk naar scheuren in de wanden, vooral bij ramen en deuren. Kijk ook of deuren goed sluiten. Zo niet dan kan dit een probleem van de fundering zijn.
 • Ruikt het huis naar vocht? Zijn er vochtplekken op muren of plafonds? Is er schimmel, verfblazen of verkleurde verf? Zijn de plinten verrot?
 • Bekijk alle stopcontacten en ga na of ze werken d.mv. een meetapparaat, die u bij een gereedschapswinkel (hardware store) kunt kopen. Let op schroeiplekken bij stopcontacten.
 • In de keuken en de badkamers, kijk voor gebroken tegels, vocht rond de wastafels en douchecabines, schimmel en ontbrekende afdichtingen.
 • Bekijk of inbouw apparatuur, zoals vaatwasser en oven, goed werken.
 • Draai iedere kraan in het huis open, let op de waterdruk en eventuele vreemde geluiden en of het water meteen wegloopt. Noteer de leeftijd van de warmwater boiler.
 • Kijk naar isolatie onder vloeren en op het plafond. Wanneer de muren geisoleert zijn, vraag of er kwitanties zijn van dit werk.
 • Kijk buiten naar de conditie van hekken en afrastering, naar bestrating en garage oprit. Grote bomen kunnen een probleem vormen door wortels onder het huis en in afvoeren.
 • Stel de omtrek van het terrein vast met het oog op eventuele onenigheid met buren, kijk naar overhangende bomen, autowrakken bij de buren of vaak blaffende honden.
 • Voor huizen die na 1 Juli 1992 gebouwd zijn, vraag bij de council na of er een 'code of compliance certificaat' is afgegeven.

Wanneer u na uw inspectie redelijk tevreden bent, dan is het tijd voor de volgende stap: het inhuren van een professionele inspecteur.

Meer hulp

Er is een uitgebruide huis inspectie checklist beschikbaar op consumer.org.nz - die neemt u punt voor punt door het huis om te zien of het is wat u ervan verwacht. U kunt deze lijst uitprinten en meebrengen wanneer u naar een huis gaat kijken.

Een andere bron van informatie is BRANZ Home Series Bulletin 4 - Pre-purchase inspections die 6 punten aankaart waarop u zou moeten letten voordat u een huis koopt:

 1. Buurt en omgeving.
 2. Grondstuk.
 3. Huis ontwerp.
 4. Vloeren en fundering.
 5. Buitenmuren.
 6. Daken

Deze lijst is te verkrijgen bij BRANZ.

Een meer gedetailleerde omschrijving van een officiele huis inspectie kunt u vinden op DEZE PAGINA!